HTML

Sarkvidéken

Az Északi és a Déli sarkvidék felfedezéséről, mint kedves témámról írom le gondolataimat.

Friss topikok

Esküvő az Északi-sarkon

2012.04.18. 10:55 :: Sarkvideken

172804030.jpgNa ez lehetne egy sima bulvárhír is, ma már jóformán pénz kérdése, hogy ki-ki a legkülönlegesebb helyszínt válassza ki magának a házasságkötéshez. A vőlegény ezúttal nem más mint egy igazi öreg sarki róka, a norvég Borge Ousland, aki talán a legnagyobb aktív felfedező a pólusok világában. A boldog esemény április 11-én történt meg, az ifjú pár és a 30 fős vendégsereg a sarki jégen létesített orosz Barneo kutatóállomásról helikopterezett el a pólusra, ahol lutheránus ceremóniát követően mondták ki a boldogító igent. A -26 fokos hőmérséklet ugyan nem feltétlenül kíván egy kültéri ceremóniát, Borge azonban fedetlen fővel népviseletben, felesége pedig hosszú fehér ruhában adta meg a tiszteletet az ünnepnek.

 

Bár a helyszín kiválasztása adta a zavartalan ünneplést, azért csak-csak beesett egy váratlan vendég is. Az angol Mark Wood, aki nemrégiben síelt el a Déli-sarkra, most 120 mérföldes magányos útjának végén érkezett el azt északira, ahol nagy meglepetésére becsöppent a pezsgőző népünnepélybe. Persze feltalálta magát, gratulált az ifjú párnak és még az esküvői fotón is beállt az ünneplők közé.Mark-with-Borge1.jpg

Borge Ousland személye megér egy külön posztot, most csak címszavakban sorolnám felfedezői karrierjét:

1986 - Grönland keresztezése

1990 - Északi-sark sílécen, két társsal, először külső támogatás nélkül

1994 - Északi-sark egyedül

1995 - Déli-sark egyedül

1996-97 - Antarktisz első keresztezése támogatás nélkül, egyedül

2001 - Északi-sark keresztezés egyedül

2007 - Nansen és Johanssen útjának ismétlése (Északi-sarkvidék)

Borge egykoron búvárként dolgozott tengeri olajfúró-állomásokon, jelenleg saját expedíciós irodát vezet, "The last degree" túrájának tagjai ma érkeztek meg az Északi-sarkra.

www.ousland.no

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: 2012 norvég Északi-sark Borge Ousland

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkvideken.blog.hu/api/trackback/id/tr724458465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása