HTML

Sarkvidéken

Az Északi és a Déli sarkvidék felfedezéséről, mint kedves témámról írom le gondolataimat.

Friss topikok

Nehéz napok az Északi-sarkvidéken

2012.04.04. 15:59 :: Sarkvideken

Rossz idők járnak az Északi-sarki expedíciókra.

 

Az ír expedíció három tagja (egy férfi, egy nő és egy játékmackó) 10 nap alatt átküzdötte magát a kezdeti nehéz szakaszon, mikor megkapták a hírt, hogy a logisztikában közösködő társexpedíciók visszalépése miatt nem tudják finanszírozni vállalkozásukat, így pénzügyi okok miatt feladni kényszerültek.

http://irishnorthpole2012.com/

Az Indiai Hadsereg PR tevékenységének részeként feljuttatta embereit 4db 8000m fölötti csúcsra és tavaly a Déli-sarkra is. Ennek folytatásában egy extrém utazásszervező kalauzolásában gondolták kipipálni az Északi-sarkot a Spitzbergákról indulva, de szállítási és időjárási gondok miatt feladták.

Korábban írtam Yasunaga Ogita szóló próbálkozásáról, amennyire sikerült kibogarásznom valamelyik felszerelésével akadt problémája és szintén feladni kényszerült a próbálkozását március 14-én.

Legtovább a Polfarerforeningen (jelensen ez bármit is, de ez a neve) norvég kétfős expedíció (Mads Agerup és Rune Midtgaard ) bírta. Március 19-én indultak a Discovery-fokról (Kanada), az első napokban rengeteget küzdöttek az összetorlódott jégen a nehéz szánokkal. Volt nap, hogy 11 órás munkávan 14 kilométert haladtak. Mivel e teljes táv 780kilométernél több nem kicsi ilyenkor a lelki teher. A hatodik napon sikerült 20km-re feltornázni a napi távot, a nyolcadikon pedig sikerült olyan északi szélességi jutni, amellyel beelőzték az összes idei expedíciót. Tizedik nap érkeztek el egy tipikus alattomosan kiszámíthatatlan akadályhoz, egy hosszú repedéshez a tengerjégen. A repedés hossza kb. 300km (műholdfotó alapján), szélessége 60-70m. Látni a túloldalt karnyújtásnyira a folytatást, de hogyan jussanak át? A zajló jég lehetetlenné teszi az átevezést, bíznak  benne, hogy befagy hamarosan legalább annyira, hogy megrizikózzák az átkelést. Másnap beöltöznek vízhatlan ruhába és a mocorgó jégtáblán megkísérlik az átlopakodást a túloldalra, mintsem tegyenek 100km kerülőt. Tervük sikerül, folytatják a biztos jégen. A következő napon Mads elfagyott hüvelykujja egyre rosszabbul néz ki - ők is meghozzák a nehéz döntést, hogy feladják. keresnek egy sík placcot a repülőnek ami végül április 1-én szállítja el őket.Dag11_1.jpg

 

http://polfarer-blog.dev.preform.no/index

 Hát ennyi. Természet anyánk idén kegyetlen volt a próbálkozókhoz idén úgy néz ki nem lesz olyan expedíció, amit bejegyeznek a nagykönyvbe, van egy francia tudományos kutatócsapat a jégen, meg a szokásos 1 napos-1 hetes kereskedelmi expedíciók.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkvideken.blog.hu/api/trackback/id/tr274363328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása