HTML

Sarkvidéken

Az Északi és a Déli sarkvidék felfedezéséről, mint kedves témámról írom le gondolataimat.

Friss topikok

Bicajon a Déli-Sarkra

2012.01.19. 16:07 :: Sarkvideken

helens-polar-challenge-start-line.jpg Alighanem az idei év legkülönlegesebb sarki expedíciója az, amire Helen Skelton angol tévés műsorvezető vállalkozott. Speciálisan a célra készített kerékpáron tervez eljutni a Déli-sarkra. A tervezett táv 500 mérföld, egy gépesített csapat támogatja, és van egy társa az úton, akivel együtt nyomják a pedált, gyötrik a léceket, vagy kiteon szárnyalnak a terep és a szélviszonyoknak megfelelően.

 


helens-polar-challenge-yellow-kite.jpg


2011 december 23-án érkezett a kontinensre és pár napos terepgyakorlat után január harmadikán a repülőgép (egy 1944-es évjáratú DC-3) elvitte őket a sarki fennsík 83fokos déli szélességű pontjára, ahonnan a tényleges túra indult. 20 nap, átlagosan 25 mérföld - ez a terv. Az első nap kerékpározás 15 mérföldet hoz és egy bazinagy vízhólyagot Helen lábára. Másnap már előkerül a kite egyből egy impresszív 41 mérföldes hosszal kozmetikázzák a napi átlagot.

helens-polar-challenge-4x4s.jpg


Ki is tartanak a kite mellett amíg jó a szél, van hogy a terepjárós kisérőcsapatot is maguk mögött hagyják. A helyi doktor tanácsára a lábat forró vízbe mártva oldja le Helen a lábáról az elhalt bőrt, bár a hajmosás elmarad. "Legalábba lábmosás megvan" - vigasztalja magát - "a kamera előtt meg úgyis sapkában vagyok.".

10-én ismét előkerül a bringa, 20mérföld és már féltávon járnak. Beiktatnak egy nap pihenőt és a következő napokban ismét a kerékpáré, és a síé a főszerep. A 20 mérföldes napi etapot hozza Helen és Niklas ezután is: Január 18-án már túlvannak a táv négyötödén, tehát kevesebb, mint 100 mérföld van hátra, ami kb. öt nap.helens-polar-challenge-skis.jpg


Itt tartunk most. Majd update-elem a postot, aki a körmét rágva izgul Helenért az látogassa meg a blogját:

http://www.bbc.co.uk/cbbc/diaries/helen-skeltons-polar-challenge-for-sport-relief

 UPDATE: jan-22-én Helen eljutott a sarkra!

Congratulations!

Szólj hozzá!

Címkék: angol antarktisz 2012 expedíció déli sark

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkvideken.blog.hu/api/trackback/id/tr993590173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása